Kellerbier / Zwickelbier

Kellerbier, eller på dansk kælderøl, er en gammel traditionel tysk ølstil som sandsynligvis som min. stammer tilbage fra middelalderen, men sandsynligvis endnu længere tilbage. Navnet stammer fra gæringsmetoden, der traditionelt bestod af at karrene med øllen i blev stillet ned i kælderen uden låg, og så ventede man ellers på at magien skete. Det betød at øllen fik lov til at gære ved lave temperaturer.

En kellerbier er upasteuriseret og ufiltreret, af helbredsmæssige årsager selvfølgelig, for at bevare så mange vitaminer som muligt. Det betyder også at kellerbiers er karakteriseret ved en flot skylignende krop, pga. alle de gærrester der flyder rundt i øllen. Det kan måske skræmme nogen når de ser den grumsede uklare øl, men der er ingen grund til frygt, i stedet skal man bare nyde den ekstra smag og de mange vitaminer i den flotte øl.

En kellerbier vil ofte have en del humlebitterhed, og et alkoholindhold imellem 5,0 og 7,0%.

Udtrykkene Kellerbier og Zwickelbier bliver ofte brugt i flæng, men en Zwickelbier vil ofte have lavere alkoholindhold, og være mindre kraftig i smagen.

Anmeldte Kellerbiers

Kongebryg XII Frederik d. 6.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterest

Tilmeld dig Levemands nyhedsbrev

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *